top of page

Op sjok met Marco: Jef Housen & Lotte Arkens

Op zondag 24 september trok ik mijn bottinnen aan en zakte ik af naar de boerderij van de familie Housen-Ceyssens. Ik heb al lange tijd een bezoek willen brengen aan de familie en was dan ook erg blij dat we allemaal een moment hadden gevonden in onze drukke agendaā€™s. Ondanks mijn kleine oogjes na het Limburgs Oktoberfest werd ik hartelijk ontvangen. Gelukkig had Jef hetzelfde probleem. šŸ˜ŠĀ 


Het familiebedrijf bestaat ondertussen al 60 jaar en werd opgericht door de ouders van Johan Housen. Hij en zijn echtgenote Christiane Ceyssens hebben het bedrijf op hun beurt verder uitgebouwd. In 2020 stapte hun zoon Jef officieel mee in de zaak waardoor hij op dit moment de helft van het bedrijf bezit. De vriendin van Jef, Lotte Arkens, steekt naast haar voltijdse job als advocate ook de handen uit de mouwen op de boerderij. Het mag duidelijk zijn, ā€˜teamwork makes the dream workā€™ in dit familiebedrijf. šŸ’Ŗ


Op het bedrijf werken naast de familie nog zes anderen medewerkers, bijna allemaal voltijds. Daarnaast lopen er ook vaak studenten van de landbouwschool stage bij de familie. Johan vindt het erg belangrijk dat ook de volgende generaties de schoonheid van het beroep inzien. Hoewel de sector tegenwoordig met heel wat onzekerheden en uitdagingen te maken krijgt, vertelt de familie nog steeds heel gepassioneerd over het ā€˜boerenā€™. Zo hebben ze de landbouwsector ook in positieve zin zien evolueren op vlak van oa. technologie en duurzaamheid. De landbouw in Vlaanderen is trouwens een van de meest duurzame van Europa en ik begrijp ook waarom als ik naar dit bedrijf kijk.šŸ¤©


Op deze boerderij worden 2 keer per dag de koeien gemolken. Daarnaast leven hier ook nog de kalveren en vaarzen die voor de verjonging van de kudde zorgen. In 2010 heeft de familie geĆÆnvesteerd in een grote carrousel om het melken efficiĆ«nter te laten verlopen. Indrukwekkend om te zien. Wisten jullie trouwens dat een koe gemiddeld 10.000 liter melk produceert per jaar?


Naast al de koeien verblijven er op hun bedrijf ook zeugen. Hun biggen worden door henzelf afgemest op 3 verschillende locaties. Het blijft toch ongelofelijk hoe zoā€™n klein biggetje kan uitgroeien tot zoā€™n enorm beest Ć©n dat op een erg diervriendelijke manier. De biggen in de kraamafdeling liggen er warm bij en in de koeienstal worden de koeborstels gretig gebruikt.šŸ„


Boeren zijn echte bedrijfsleiders die grote KMOā€™s moeten leiden, met aandacht voor efficiĆ«ntie, dierenwelzijn, voedselveiligheid, duurzaamheid, milieu, marktprijzen,ā€¦ Dankzij de inzet van moderne technologieĆ«n zoals insemineren met geselecteerd zaad, wordt de veestapel op een natuurlijke manier efficiĆ«nter en duurzamer. Ook de voeding van de dieren wordt minutieus gecontroleerd. Samengevat worden de dieren hier uitstekend verzorgd Ć©n verwend.


Ik wil de familie hartelijk danken voor de warme ontvangst. Het is mij nogmaals duidelijk geworden hoe hard onze boeren moeten werken voor ons voedsel. Bedankt om jullie dagdagelijks in te zetten voor ons duurzaam voedsel. #boerentrots šŸ«¶



Comments


bottom of page