top of page

Fietspadenprojecten Oudsbergen

Verkeersveiligheid is een topprioriteit in Oudsbergen. Het gemeentebestuur sensibiliseert niet alleen, maar steekt ook de handen uit de mouwen. Zo investeren we deze legislatuur in maar liefst 15 nieuwe fietspadprojecten, die zich allemaal in een andere fase bevinden: gerealiseerd, in uitvoering of in ontwerpfase.

Recent gerealiseerd

Fietsverbinding toeristisch fietsroutenetwerk in Ellikom en Gruitrode

In 2020 werd er een nieuw fietspad in asfalt aangelegd tussen Luythegge en de Hellestraat in Ellikom. Zo vermijden we dat fietsers op het fietsroutenetwerk de drukke Weg naar Ellikom twee keer extra moeten oversteken.

In Gruitrode werd eveneens in 2020 een nieuw fietspad aangelegd om een verharde verbinding te maken tussen de Royestraat en de Geuzenbaan (tussen fietsknooppunten 261 en 262).

Bedrag: 120.000 euro fietsverbinding Ellikom & 230.000 euro fietsverbinding Gruitrode

In uitvoering

Bedrijventerrein Opglabbeek

Het gehele bedrijventerrein in Opglabbeek krijgt dubbelrichtingsfietspaden die gescheiden van de rijweg zullen liggen. Elk kruispunt krijgt bovendien veilige fietsoversteekplaatsen.

Half april 2021 ging aannemer Willemen Infra van start met de riolerings- en wegenwerken. Enkele kruispunten en delen van de rijweg zijn ondertussen vernieuwd. De werkzaamheden op het bedrijventerrein duren nog tot eind 2022.

Sinds 14 april kan je het bedrijventerrein weer inrijden via de Weg naar Zwartberg. Eind april gaat het kruispunt aan Elmech open en kan je het bedrijventerrein in- en uit rijden van en naar de Weg naar Meeuwen. Op dat moment wordt de Bedrijfsstraat enkelrichting tussen de bocht aan Scania tot de Industrieweg-Noord.

In dit project werd ook de aansluitende Ophovenbosstraat voorzien van nieuwe riolering en volledig heraangelegd. Deze straat is een belangrijke verbinding in het toeristische fietsroutenetwerk. www.oudsbergen.be/bedrijventerrein

Bedrag: 12,2 miljoen euro

Peerderbaan in Meeuwen

De gehele Peerderbaan krijgt nieuwe fietspaden. Binnen de bebouwde kom liggen de fietspaden tegen de rijweg. Buiten de bebouwde kom komen er vrijliggende fietspaden die gescheiden zijn van de rijweg door een groene berm of gracht. Er komt ook een veilige fietsoversteekplaats voor het toeristisch fietsroutenetwerk ter hoogte van het kruispunt met de Dorpermolenstraat en de Olmenstraat.

Aannemer Willemen Infra startte op 9 augustus 2021. In mei 2022 worden de werken afgerond. Fietsers worden tijdens de werken omgeleid via de Mgr. Broekxstraat, Meeuweneinde, Gielisheide en Kapelstraat. www.oudsbergen.be/peerderbaan

Bedrag: 1,9 miljoen euro

Langstraat in Opglabbeek

De Langstraat wordt omgevormd tot fietsstraat. De Langstraat is een belangrijke trage en veilige verbinding voor heel wat jonge kinderen die vanuit de omgeving van de Boekweitstraat naar school gaan. In januari 2022 zijn de riolerings- en wegeniswerken gestart. Deze werken zijn afgerond voor het bouwverlof van 2022. De Langstraat is tijdens de werken volledig afgesloten voor doorgaand verkeer. Daarom is er tijdelijk een nieuwe veilige schoolroute gecreëerd langs de Engelenweg tussen de Boekweitstraat en de Droogstraat. www.oudsbergen.be/langstraat

Bedrag: 350.000 euro

Kruisstraat in Opglabbeek

De Kruisstraat krijgt verhoogd aanliggende fietspaden aan beide zijden van de weg. Tegelijkertijd wordt ook gescheiden riolering aangelegd.

De werken starten op 19 april 2022. De bedoeling is om de werken in het voorjaar van 2023 af te ronden. Tot juni 2022 blijft de straat hoofdzakelijk toegankelijk voor doorgaand verkeer. Vanaf juni, wanneer de hoofdwerken beginnen, is de Kruisstraat afgesloten voor doorgaand verkeer. Dan kunnen alleen bewoners de straat nog in- en uitrijden.

Doorgaand verkeer moet omrijden via de Verlengstraat, Dreesstraat, Laerstraat en Hooiweg. Op deze omleidingsroute nemen we verkeersremmende maatregelen: er komen extra tijdelijke snelheidsremmers, snelheidsdisplays en de politie zal er regelmatig snelheidscontroles uitvoeren.

De hele sportzone, inclusief sporthal, parking, voetbalterreinen, skatepark, petanqueclub,... blijft altijd bereikbaar. Dat kan via de Kruisstraat of via de Oude Kerkstraat. www.oudsbergen.be/kruisstraat

Bedrag: 1,6 miljoen euro

N73 Grote Baan in Ellikom

Het hele traject van de N73 tussen de rotonde aan industriezone Laarderheide in Peer en de rotonde aan de Peerderbaan in Bree krijgt vrijliggende fietspaden aan beide zijden van de weg en gescheiden riolering. De gemeentewegen Reppelerweg, Weverstraat en Bessenstraat op grondgebied Oudsbergen worden binnen dit project voorzien van een gescheiden riolering en heraangelegd.

Sinds oktober 2021 verplaatsen en vernieuwen de nutsmaatschappijen hun kabels en leidingen voor water, gas, elektriciteit en telecommunicatie. Na het bouwverlof van 2022 starten de hoofdwerken (riolering en wegenis). De werken worden in twee grote fases uitgevoerd om de hinder voor bewoners en verkeer te beperken. Vanaf begin augustus werkt de aannemer aan de noordzijde (kant oneven huisnummers). De helft van de rijbaan wordt dan ingenomen als werfzone. Na ongeveer vier maanden verhuist de werf naar de zuidzijde (rijweghelft kant Ellikom centrum) en legt hij hier fietspad en groenstrook aan.

Van begin augustus tot het einde van de werken (voorjaar 2023) beschikt het verkeer maar over één rijbaanhelft en geldt enkelrichting van Bree naar Peer. In omgekeerde richting volg je een omleiding via Meeuwen. Vanuit Peer rij je rond via de Deusterstraat, Peerderbaan, Weg op Bree, Soetebeek en Meeuwerkiezel.

Op 9 juni wordt er een nieuwe infovergadering georganiseerd in Buurthuis Ellikom voor de omwonenden van dit project. Zij ontvangen binnenkort een uitnodiging in de bus. www.oudsbergen.be/N73

Bedrag: 5,6 miljoen euro

Wijshagerkiezel in Wijshagen

De Wijshagerkiezel krijgt nieuwe fietspaden. Er komt een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad vanaf de rotonde aan de omleidingsweg tot aan de Venstraat en vrijliggende enkelrichtingsfietspaden vanaf de Leemakkerstraat tot aan de grens met Bree. Tussen de Venstraat en de Martinlaan komen aan beide zijden van de weg nieuwe verhoogd aanliggende fietspaden. Er komt ook een beveiligde fietsoversteekplaats ter hoogte van de Venstraat. De bestaande fietspaden tussen de Martinlaan en de Leemakkerstraat blijven behouden.

De werken startten op 22 november 2021 en zijn opgedeeld in 3 fases:

  • Fase 0: voorbereidende nutswerken

  • Fase 1: zone tussen de rotonde van de omleidingsweg en de Martinlaan

  • Fase 2: zone tussen de Leemakkerstraat en de gemeentegrens met Bree (Grensstraat)

De voorbereidende werken duren ca. 5 maanden. Vervolgens is zo’n 6 maanden nodig voor de riolerings- en wegenwerken. De planning van fase 1 en 2 wordt verder in detail uitgewerkt zodra de aannemer bekend is.

Tijdens de voorbereidende nutswerken kan het verkeer via de Wijshagerkiezel blijven rijden en de werken passeren aan de hand van tijdelijke verkeerslichten.

Tijdens de hoofdwerken is de verkeershinder groter. Om de werken veilig te kunnen uitvoeren is het gedeelte van de Wijshagerkiezel waar gewerkt wordt volledig afgesloten voor doorgaand verkeer. Het verkeer volgt in beide richtingen een omleiding.

Bedrag: 2 miljoen euro

Fietspaden langs gewestwegen N76 en N730

In het kader van hun zogenaamde relanceplan vernieuwt AWV enkele fietspaden langs gewestwegen. Op de N730 Oudsbergerweg in de buurt van Winston 2 werd het fietspad al vernieuwd. Binnenkort volgt ook de vernieuwing van het fietspad langs de N76 tussen de lichten in Nieuwe Kempen en het centrum van Meeuwen.

Binnenkort

Weg naar Opitter in Neerglabbeek

De Weg naar Opitter krijgt nieuwe verhoogd aanliggende fietspaden aan beide zijden van de weg en gescheiden riolering vanaf huisnummer 41 tot aan de grens met Bree. De grondaankopen zijn daar momenteel bezig. Zodra die afgerond zijn kunnen de werken starten.

Doordat het in natuurgebied ligt, kunnen we geen bijkomende verharding aanleggen tov vandaag.

Rotonde in Opglabbeek centrum

De rotonde in Opglabbeek centrum is momenteel één van de meest gevaarlijke punten voor fietsers in Oudsbergen. Samen met het Agentschap Wegen en Verkeer gaat de gemeente Oudsbergen dit punt herinrichten en er vrijliggende fietspaden aanleggen.

Het ontwerp is intussen klaar. Nu moeten de onderhandelingsprocedures voor de grondinnames opgestart worden. We hebben immers meer ruimte nodig om de vrijliggende fietspaden te kunnen aanleggen. Zodra de onteigeningen afgerond zijn, kunnen de werken starten.

Aansluitend komt er een extra aanliggend fietspad langs de Centrumstraat vanaf de rotonde tot aan de bushalte voorbij het kruispunt met de Hoeverkerkweg. Het gevaarlijke oversteekpunt aan de Delhaize verdwijnt. Voetgangers en fietsers worden richting de oversteekplaats aan de bushaltes geleid.

Zodra de planning concreet is, organiseert het gemeentebestuur een openbare infosessie voor bewoners, lokale ondernemers en scholen. De werken gaan immers heel wat verkeershinder met zich meebrengen. De rotonde zal voor enige tijd volledig afgesloten worden voor verkeer.

Weg naar Opoeteren in Louwel

Aanleg fietspaden en gescheiden riolering. De parking van de voetbal in Louwel wordt ook heraangelegd. Dit project zit nog in de ontwerpfase.

Weg naar Zwartberg in Opglabbeek en Nieuwe Kempen

Aanleg fietspaden en gescheiden riolering. Dit project zit nog in de ontwerpfase.

Leemkuilstraat

In de Leemkuilstraat, gelegen op het toeristisch fietsroutenetwerk ter hoogte van Sentower Park, komen aanliggende dubbelrichtingsfietspaden aan één zijde van de weg en een verhoogde fietsoversteekplaats. Zo vermijden we conflicterende verkeerssituaties tussen de fietsers en het verkeer dat richting Sentower Park wil rijden.

Muisvenstraat

De bestaande fietspaden worden opnieuw aangelegd om zo het fietscomfort te verhogen.

Fietsstraten

  • Rozenstraat in Opglabbeek

  • Oude Asserweg in Opglabbeek

  • Verlorenstraat in Gruitrode

  • Heuvelstraat in Gruitrode

  • Beemdstraat in Meeuwen

  • Leemkuilstraat in Opglabbeek

  • Langstraat in Opglabbeek (vanaf 2022)

Jaarlijks onderhoud

Het gemeentebestuur investeert jaarlijks 750.000 euro in onderhoud van wegen en toeristisch fietsroutenetwerk.

Comments


bottom of page